24 december 2008

Brygubbens Adventskalender 24 december

Den här bibeltexten från Hebreerbrevet ska jag läsa i julnattsmässan:

Många gånger och på många sätt talade Gud i forna tider till våra fäder genom profeterna, men nu vid denna tidens slut har han talat till oss genom sin son, som han har insatt till att ärva allting liksom han också har skapat världen genom honom. Och han, som är utstrålningen av Guds härlighet och en avbild av hans väsen och som bär upp allt med kraften i sitt ord, har renat oss från synden och sitter på Majestätets högra sida i höjden. Han har blivit lika mycket mäktigare än änglarna som det namn han har fått i arv är förmer än deras. Ty aldrig har Gud sagt till någon ängel: 'Du är min son,' 'jag har fött dig i dag' , Och när han låter sin förstfödde son träda in i världen säger han: 'Alla Guds änglar skall hylla honom.'

Det här är en text som kan ha skrivits på 80-talet efter år 0. Hebreerbrevets författare tycks vilja ge sina läsare uppmuntran och påminna om att Jesus är den främste av allt skapat. Det är rimligt att tänka sig att de kristna i andra generationen, 40 år efter Jesus död och uppståndelse, kunde frestas att fjärma sig från det glada budskap som apostlarna själva och generationen efter dem förkunnat. Att höra berättelserna i tredje hand blev inte lika levande.

Kanhända började det dyka upp profeter som ställde sig mellan de troende och Kristus Jesus. Och det fanns säkert mer än en som sa: Jo, Jesus är en stor förebild, men inte den enda.

En gud som gör sig mänsklig var en provokation och är en provokation. Genom Jesus Kristus utmanas varje människa som sätter sig själv i centrum och varje mänskligt ideologiskt system som sätter människan i centrum. Perspektivförskjutningen i den heliga natten är absolut radikalt och är inte förhandlingsbart: Antingen är Jesus Guds son, såsom Hebreerbrevets författare tror och förklarar, och därför världens enda sanna räddare, eller så är han som vilken som helst av alla unga som föds in i den här världen då och nu, och på inget sätt och i inget avseende särskild.

Hans namn ska vara: Underbar i råd, Väldig Gud, Evig Fader, Fredsfurste.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: