14 september 2007

Jobba på fiket. Och fika på jobbet

Tvillingarna Härén var nog först med att sätta namn på ett nyktert sätt att se på platsen för arbete: härarbeta.

Brygubben minns skylten från en arbetsplats han besökte:

Den som inte tror på de dödas uppståndelse, har inte varit här när arbetsdagen är slut.

Helsingborgs Dagblad har en artikel som bekräftar att alltfler gör som J K Rowling - jobbar på café. Ett bra exempel på ett friare sätt att se på platsen för arbete. Och Rowling får väl sägas ha varit hyfsat framgångsrik, eller?

Ungdomsskolan är fortfarande det mer tragiska exemplet på att leva kvar i en rumslighet med kateder och bänkar uppställda på samma sätt som för 150 år sedan. När för övrigt kontor såg ut på samma sätt. Kontorschefen satt framför kontoristerna och kontrollerade.

Det finns lysande undantag i en svenska skolan. Det måste förstås sägas. Synd bara att de ännu inte är mönsterbildande.

Med en friare syn på platsen för arbete borde också fikarummet och fikapausen uppvärderas. Fikarummet är ett viktigare rum än sammanträdesrummet.

En statusjakt och ett maktspel pågår dagligen på många arbetsplatser. Många har kollegor som alltid måste markera att de inte hinner fika och för många chefer drar in på fikapausen för att de därmed tror att de så enkelt kan öka effektiviteten.

Blir fikapauserna ett hinder för arbete, då är det ett symptom på något annat. Det är chefens uppgift att se bakom och hitta den egentliga orsaken till att medarbetarna tappat fokus och lust.

Brygubben är beredd på att den här bloggposten kan rendera kommentarer om att "hur skulle det se ut om alla satt på cafe?" Mer intressant är förstås kommentarer som spinner vidare på möjligheten att skapa kreativa arbetsplatser - omskapa och nyskapa.

Helsingborgs Dagblad kallar den nya trenden för "kaffekopplad". Vilket bra ord.

Var är du när du arbetar som bäst?
Olika platser för olika saker? Varför låter du dig då begränsas av ett kontorsrum?
Var är du när du arbetar som sämst? Varför går du inte därifrån?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: