25 september 2007

Virtual for real: Peter Ingman ger inte mycket för portaler

Brygubben reste till Borlänge för att vara med på årets upplaga Omform. Temat i år var Virtual for real.

Peter Ingman, vd på Newsdesk, var en av talarna när den Svenska ambassaden på Second Life invigdes på försommaren i år. För deltagarna på Omform berättade lyriskt om Second Life och använde sin egen avatar Pingman Insoo för att ta med de församlade till den Svenska ambassaden och några andra öar i Second Life. På Svenska Ambassaden i Second Life tog avataren Belmero di Prima emot och svarade på frågor.

Peter Ingman väljer medveten bort begreppet virtuella världar. Han föredrar att tala om onlinevärldar. Hans prognos är att hela webben kommer att gå mot 3D.

Att tänka IRL när man skapar för Second Life är att begränsa sig, sa Peter Ingman. Han ser fram emot att fler förstår poängen med att visa och göra det i Second Life som inte är möjligt i verkliga livet, i den första världen. Tänk utanför boxen: låt bilar sväva osv.

- Det är ingen som mejlar längre, sa Peter Ingman utan att åhörarna verkade särskilt provocerade. Hans poäng var förstås att uppmärksamma att e-post inte kan användas utan att räkna med ungdomar som hellre väljer sms och fördelen med att byta Facebook-profiler före e-postadresser.

När nu mer av reklamen blir användargenererad kommer till att börja med mycket som är dåligt att produceras. På samma sätt som dokusåporna har utvecklats kommer också den användargenererade reklamen att förändras med tiden.

Portaler fungerar inte. Det har visat sig gång på gång. Här är Facebooks begränsning
Tjänsterna på webben måste fungera tvärs över portalerna.

Peter Ingman frågade vad det skulle finnas för teveprogram som liksom förr i tiden skulle samla hela familjen framför en skärm. Och varför skulle det vara något att sträva efter att alla i familjen samtidigt ser på en kanal? undrade han.

Peter Ingman erkände sin kärlek till SciFi-litteratur och SciFi-film. Han rekommenderade Lawnmover Man - av Stephen King.

Brygubben har också postningar om föredragen av Stina Honkamaa, Carat och Matias Palm-Jensen, Farfar.

Inga kommentarer: