24 augusti 2007

Biskop Ytterberg stöder församlingens begravningsbyrå

Svenska Kyrkans biskop i Västerås stift har varit på visitation i Västanfors-Västervåla församling. Det hör till biskopars uppdrag att utöva tillsyn över det egna stiftets församlingar.

De gör ett bra jobb och jag har fullt förtroende för vad de sysslar med.

Så säger biskop Claes-Bertil till SR Västmanland och tillägger att även om han inte kan godkänna att fler församlingar startar begravningsbyrårer, så menar han att Svenska Kyrkans regler behöver ändras och nya lösningar sökas.

Det är främst de socialdemokratiska kyrkopolitikerna som uttalat stöd för Fonus begravningbyråer och motsatt sig att enskilda församlingar erbjuder alternativ. Det borde göra intryck när just en av de biskopar som anses stå socialdemokratin nära tar så klar ställning för en förnyelse av Svenska Kyrkan i denna del.

Givetvis ligger det ett stort värde i att församlingar inom Svenska Kyrkan prövar nya former för verksamhet och gör olika saker. Så kan Svenska Kyrkan bli mer hållbar och uthållig i en föränderlig värld.

Antagligen är det oroande för dem som föreställer sig att alla måste göra likadant: - Hur skulle det se ut om varje församling hade en egen begravningsbyrå? tänker de. Eller: - Hur skulle det se ut om alla församlingar hade ett eget äldreboende? Och så vidare.

Ett mer avspänt förhållningssätt och ett mer tillåtande klimat är vad Svenska Kyrkan behöver på alla nivåer. Variation ger en mer livsduglig kyrka än en likriktning (det ligger i ordet: lik-riktning).


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: