Nu i sommar har nya utgrävningar gjorts av lämningarna efter en kyrkobyggnad på Lurö i Vänern. Bengt Wadensjö som varit biskop i Svenska Kyrkan Karlstad stift är en drivande kraft bakom utgrävningarna.
Klosterruinen kallas platsen sedan länge i folkmun, men biskopen anser att det är fråga om en gårdskyrka.
Utgrävningarna av kyrkan påbörjades 1989 och man föreställer sig att den är byggd så tidigt som i mitten av 1100-talet. Men biskop Wadensjö säger till Sveriges Radio att han tror kyrkan kan vara mycket äldre, från 700-talet.
Kyrkans läge längs pilgrimsleden till Trondheim och den helige Olavs grav där gör att man kan anta att platsen haft betydelse under lång tid, även efter det att kyrkan kommit ur bruk.
En teori är att kyrkan byggts av munkar som senare flyttade till Varnhem för att bygga kloster och kyrka där. Om det fanns ett kloster på Lurö, då var det sannolikt cistercienserordens munkar som befolkade anläggningen. Samma orden som byggde kloster på order som Herrevad, Nydala, Alvastra, Roma och Örebro.
Uppdatering 11 aug I Värmlands folkblad kommer arkeologen Tony Axelsson till tals. Han säger att sommarens utgrävningar inte stöder teorin om ett kloster på Lurö. Säkerligen är det kvinnogravar man hittat vid kyrkan i år och det passar förstås inte ihop med ett munkkloster. De senaste rönen minskar inte kyrkans betydelse. En kyrka som verkar ha använts som smedja, berättar biskop Wadensjö.
Lurö förekommer i Jan Guillous bok om riddaren Arn, Vägen till Jerusalem.
Andra bloggar om: kloster, kyrka, arkeologi, Bengt Wadensjö, Lurö, pilgrimsled, pilgrimmer, orden, cistercienser, medeltiden, vänern, värmland
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar