15 augusti 2007

Religionsfrihet eller jakt på troende

Postningen uppdaterad och rättad den 16 augusti

Styrelsen för föreningen Humanisterna (tidigare Humanetiska förbundet) fortsätter att upprepa sin refräng. Idag i Expressen. Det tycks som att sturemarkarna kräver att religionsfrihet ska avskaffas i Sverige, om nu inte deras förening får samma status som trossamfund.

Det var inte alls en ny debattartikel, utan en gammal från Norges nationaldag den 17 maj i år som dök upp i Brygubbens nyhetssökare igår. Men vad man kan förstå av den debatt som pågått under sommaren så stämmer det i alla fall att sturemarkarna står fast vid sin åtgärdslista.

Ovetande om sturemarkarnas senaste debattinlägg skriver professor Madeleine Leijonhufvud i SvD: Etikfrågor viftas bort i jakten på religionen. Hon förundras och ler lite grann åt de som självsäkert går till storms mot tro som företeelse.

Professor Leijonhufvud hade alltså med största sannolikhet läst debattartikeln från 17 maj och mer därtill innan hon skrev i Svenskan.

Den läsare som nu anser att Brygubben är förbrukad uppmanas att läsa varudeklarationen i bloggens huvud. Den består sedan starten av en brasklapp som avser att täcka över varje exempel på omdömeslöshet, misstag och allmän förvirring.

Enligt Brygubben själv fyller den sin funktion. Även denna gång.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 kommentarer:

deep.ed sa...

"sturemarkarna" *asg* Den var ju lysande. Och visst är det fascinerande att Humanisterna blir mer och mer lika en rätt högljudd sekt? Allt det som de anser sig bestrida börjar nu visa sig i deras åsikter... Flera Humanister menar att jag är en femtekolonnare som idag inte kallar mig ateist eftersom jag inte längre tror... varför skulle jag? Byta en religion mot en annan? Nä.

Anders H sa...

deeps och brygubbens förvirring är tydligen total: 1) ateist betyder att man inte hyser tron att det finns en eller flera gudar. Inte att man hyser tron att det inte finns gudar.
2) Humanisterna vill inte avskaffa religionsfriheten. Humanisterna villa avskaffa de religiösa föreningarnas privilegier.

Staffan Bengtsson sa...

Den maktposition och de privilegier som vissa organisationer (religioner) har är nu ifrågasätta, samtidigt som ideologin som sådan också är ifrågasatt. Detta besvarar religiösa genom att utmåla sig själva som offer. Varför? Sanningar växer sig bara starkare av att bli ifrågasatta medans lögnerna försvagas. Så vem förlorar egentligen på att få sina åsikter kritiserade utöver dem som inte har rent mjöl i påsen?

Angrip gärna humanisterna hur mycket du vill. På sikt kommer sanningen att segra så länge inte lögnen tar till förtryck och våld. Såvitt jag vet uppmanar inte humanisterna till sådana handlingar men bibeln och dess historia är fullt av sådana övertramp.

Anonym sa...

Expressens debattartikel är från den 17 maj. Lurigt med nätet ibland. Har följts upp av flera debattinlägg under sommaren.