16 augusti 2007

Vuxenläsning för Svenska kyrkan

Nyligen höll Svenska Kyrkans Unga årsmöte och manifesterade den unga aktiva delen av Svenska Kyrkan.

Det hämmar kyrkolivet och Svenska Kyrkans framtid att Svenska Kyrkans Unga får ägna oproportionellt mycket tid och kraft åt att argumentera för det som borde vara en givet: Möjlighet för barn och ungdomar att samlas i en avdelning av Svenska Kyrkans Unga i sin egen församling och genom sitt medlemskap få del i en gemenskap och en delaktighet i demokratisk process trots att man är under 16 år.

Svenska Kyrkans Unga är en av flera barn- och ungdomsorganisationer i LSU, vars ordförande Hanna Hallin bloggar med den äran.

Här länkar Brygubben till ett inlägg Varför finns ungdomsorganisationer? som är en lämplig läsning för vuxna inom Svenska Kyrkan som ännu inte fattat vikten av att stödja Svenska Kyrkans Unga.

När unga väljer att gå samman med andra unga och forma våra egna organisationer på våra villkor tränar och utvecklar det oss på ett unikt sätt. Men framförallt ger det oss en plattform där vi kan uttala oss mot bakgrund av vår unika erfarenhet som unga idag, i de samhällsfrågor som vi brinner för i vår förening. Vi tar ansvar för samhällsutvecklingen, vi verkar själva för en förändring i vår vardag, för en meningsfull fritid. Utan att be om lov och utan att be om ursäkt! Det är rätt skönt ibland.

Hanna Hallin växt upp i Röda Korsets Ungdomsförbund. Hennes erfarenheter lär många unga inom Svenska Kyrkan känna igen sig i. Hennes analys är tillämplig på Svenska Kyrkan.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, tänk om... Det verkar som att alltför många har förväxlat enhet i Krsitus med organisatorisk enhet. Inte blir väl allt bättre bara för att alla "kryper in under skölden"? Det är ganska trist att Svenska Kyrkans Unga ska behöva lägga så mycket energi på att hävda sitt existensberättigande.