05 augusti 2007

Fem svenska universitet räcker

Högskoleverket fick veckan som gick en ny chef. Han heter Anders Flodström och han säger nu att det finns för många universitet i Sverige. Det har han rätt i.

Flodström är inte ute efter att minska antalet studieplatser. Men dagens tolv statliga universitet vill han slå samman till fem.

Tanken att flera högskolor håller sig till grundutbildningarna och försörjer ett färre antal universitet med doktorander och andra forskare.

Med rätta sätter Anders Flodström in det högre svenska utbildningssystemet i ett globalt perspektiv. Det borde framstå klart för var och en, att ett litet land genomkorsat av polcirkeln med en liten befolkning gör klokt i att styra upp universiteten.

Universitetskanslier Anders Flödström kommer nu givetvis att beskyllas för att vara en centralist. Bypolitik och lokalpatriotism är dock argument som i första hand drabbar studenterna. Och så skattebetalarna. För det kostar förstås omotiverat mycket pengar att driva de svenska miniuniversiteten av idag.

Uppdatering, söndag kl 22:16: Flodström får medhåll och mothåll, berättar DN

Andra bloggar om: , , , , ,

Källor: Svt Text

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Bypolitik och lokalpatriotism är dock argument som i första hand drabbar studenterna. Och så skattebetalarna. För det kostar förstås omotiverat mycket pengar att driva de svenska miniuniversiteten av idag."

Hoppas du inser att det han menar är att t.ex. KTH, Karolinska Institutet, Stockholms Universitet och Uppsala Universitet alla ska läggas ned och ersättas av ett enda universitet.

Martin Garlöv sa...

Anonym går händelserna i förväg, vad jag kan förstå.
Flodström har tagit reda på hur studenterna rör sig och hans idé är att forma slagkraftiga utbildningenheter efter verkligheten.

Antagligen är en ilsken debattartikel av landshövdingen i Uppsala att vänta. Hans attack mot Ansvarskommitténs betänkande visade vägen.

Anonym sa...

Nyheten för dagen är Högskoleverkets nye chefs förslag om att minska antalet universitet i landet från dagens 14 till 5. Han kan ha grund för förslaget vars syfte är att höja på kvaliteten på utbildningen och för att bättre kunna konkurrera med utländska universitet. Förslaget går därenot stick i stäv mot vad som händer under universiteten, det allt mer växande utbudet av friskolar på gymnasial nivå. Den utvecklingen motiveras, med all rätt, att kvaliteten på utbildningen bli bättre om de kommunala utbildningsinstanserna får konkurrens. Är det inte här vi har (och har haft) en av grundorsakerna till att den sammantagna utbildningskvaliteten i landet försämrats kraftigt i jämförelse med andra länder. Dvs i nivåerna under universiteten.

Varför inte göra mer insatser på den gymnasiala nivån för att förbättra - öka kraven på lärarkompetens, öka kraven på elever, införa fler betygsnivåer för att i nästa steg höja ribban för inträden på universitet.

Varför inte specialisera universiteten mer, ex. mer samarbete mellan universitet som har läkarutbildningar, mer samarbete mellan universitet som har tekniska utbildningar, ex de tekniska universiteten KTH, Chalmers, Luleå och Lund skulle kunna forma en grupp med delat ansvar för de tekniska utbildningarna i landet. En bra regional spridning mellan utbildningsställena, med möjlighet att samverka på många olika sätt, dessa tekniska universitet kunde ex vis fördela forskningsinriktningar mellan sig så att alla inte håller på med samma saker, fördela forskningspengar mellan sig, låta forskare och lärare, professorer arbeta på en eller flera av universiteten (med andra ord samverka om den pedagogiska kompetensen), verka för elevutbyte (speciella kurser ges på den mest lämpliga orter). Det här kanhända skulle minska på konkurrensen mellan de inhemska universiteten men garanterat förbättra konkurrensen internationellt. Vilket ju är Högskoleverkets chefs andemening i förslaget.
Mitt förslag innebär självfallet att övriga universitet inte ska ges möjlighet att ge likande eller motsvarande utbildningar som det tekniska universiteten.