12 augusti 2007

Politikerhot: Om omoralen i att tillåta sig vad som helst

Det omoraliskt och ett tecken på mycket dåligt omdöme när människor tillåter sig själva att med ord trackasera folkvalda och offentliga personer, till exempel de som företräder en myndighet (om så bara som socialarbetare eller parkeringsvakt).

Oskicket tycks bli vanligare, språket allt råare och metoderna allt mer utstuderade. Massmediernas dramaturgi bidrar starkt till att situationen för offentliga personer förvärras.

Visserligen finns det exempel på hur journalister genom sitt arbete bidrar till att ge människor röst som annars inte kommit till tals och får rätt när de annars skulle blivit orättvist behandlade. Men exemplen blir så många fler på hur delade meningar i sak blir till oförsonliga personmotsättningar när onyanserade historier groteskt förstoras i massmedia.

Mona Sahlin gjorde rätt som i sitt sommarprat läste upp ett par hotfulla brev som skickats till henne.

Svenska Dagbladet skriver om planer från regeringskansliet att ge politiker bättre stöd. Statssekreterare Christer Hallerbys tveksamhet mot särskild lagstiftning om hot mot politiker kan Brygubben förstå. Likhet inför lagen är viktigt.

Det är framför allt i det vardagliga mötet och samtalen människor mellan som det behövs en ny ton. Och ett nytt mod. Vem har rätt att ens vid kaffebordet på jobbet häva ur sig vad som helst om andra människor? Vi behöver fler modiga som säger ifrån till arbetskamrater, bekanta och släktingar.

Journalistik är aldrig objektiv, den har alltid ett ärende. Sund journalistik och sunda massmedier har en öppen agenda, ett tydligt ärende. Journalister har makt att bidra till stärka demokratin och visa på omoralen i att med ord hota andra människor i deras samhällstjänst.

Sydsvenskan skriver också om hot mot folkvalda idag. Av artikelns faktaruta framgår det att kvinnor och invandrare är de mest utsatta inom gruppen.

Enligt SÄPO är bloggar ett verktyg att hota med. Och det är ett riktigt konstaterande. Samtidigt kan bloggar användas för att bilda opinion för ett annat synsätt och ge motbilder. Motbilder också till massmediebilderna.

Före valet förra hösten skrev bloggaren Kyrkoordnaren Politiker är hjältar

Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Z sa...

Underbart
På en arbetsplats hade vi en hemskt grinig person som jämt skulle mobba de yngre beskedliga timanställda och gorma mot med-bibliotekarierna.

En gång när han hotade mig med att gå till chefen för att berätta att jag hade lånat utt ett ej hemlån-exemplar över helgen till en gråtande kille som skulle ha tentamen måndag morgon, så förklarade jag för
"soliga Sune" att
jag aldrig mer pratar med honom i enrum
Han utnyttjar nämligen "enrum" till att säga elakheter.
Jag gick helt sonika till chefen och sade allt, inför Sune!

Stämmer det att min plats ä hotad nu? frågade jag honom.
Chefen svarade nej och skällde ut Sune.

Man ska aldrig tillåta att någon plågar en i enrum. Det är elakhet och läskigt. Ett bottenlöst hål hos mobbarens psyke som aldrig kan fyllas av ett offer.
Bara genom att mobbaren dras hårt i örat!

Bra Mona Sahlin!
Håll aldrig trakasserier hemliga.
Mobbarna är ofta skrajsna för att fler ska få reda på vad de gjort.
De vet inte vad som styr dem, brukar de ofta erkänna efteråt.

Skaffa allierade och var aldrig ensam i dina tankar, är mitt stora förslag till alla mobbade.