25 augusti 2007

Tvivel är inte trons motsats


En av Moder Teresas medarbetare var Brian Kolodiejchuk. Nu leder han arbetet på en helgonförklaring av henne. Det får betraktas som en tidsfråga innan påven förklarar henne som ett helgon. De tio år som gått sedan hon dog är ingen lång tid i sammanhanget.

Kolodiejchuk sammanställer dokument av olika slag som ska användas i processen. Här ingår brev av Moder Teresa. Några av dem ingår i en nyss utkommen bok med titeln Come be my litght.

I ett av sina brev skriver Moder Teresa.

... men för min del är tystnaden och tomheten stor...

Boken beskriver Time som en postum autobiografi där Moder Teresas texter ger inblick i hur en troende människa under lång tid upplever tystnad och tomhet, där leendet blir en mask.

Att det blir allmänt känt att en beundrad människa som under sin livstid offrade 40 år i ett arbete för fattiga och sjuka samtidigt kämpade med sin tro är gott. Det gör det tydligt att tvivel inte är trons motsats. Ett läkande budskap till många som dömer sig själva och andra för hårt.

Moder Teresa tog emot Nobels Fredspris 1979. Hon dog 87 år gammal 1997.

Tillägg den 28 augusti: Läsvärt om Moder Teresa på The Ignatius Press Blog

Tillägg den 29 augusti: Dagen uppmärksammar också Kolodiejchuks bok om Moder Teresa

Andra bloggar om: , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jag beundrar Moder Teresa väldigt mycket å rekomenderar boken: En gåva för Gud, 1976. Där talar hon mycket om bönen å 'Att älska att be'!

Anonym sa...

Om Moder Teresas måtto: Älska att be, kan du läsa på min hemdida:
http://hem.bredband.net/perekije/

Perekije

Anonym sa...

Hon var en alldeles för snäll människa!
Men vad det har med "kristendom" att göra?

Guva sa...

Om "GUD" inte svarade på Theresas böner så torde det bero på att hon var totalt emot P-piller, Kådisar & allmän information om hur man kan undvika en oplanerad graviditet.

Theresa byggde barnhem med andras pengar och fyllde dem med barn (ofta från en Fader som gjort sin egen Dotter på smällen) som hon själv varit med om att skapa.

Jag förstår då varför "GUD" aldrig svarade på hennes böner,
De var ju utav en alldeles omänsklig karaktär.

Anonym sa...

Guva, Det som Moder Theresa beskriver är "själens dunkla natt".
Ett tillstånd som många helgon genomlevt bla Kyrkoläraren Therese av Jesusbarnet. Ett tillstånd av ren tro utan Guds "tröst" Gud vill bli älskad för den Han är inte för vad Han ger därför låter han de som klarar av det vara utan känslan av Hans närvaro.

noctivagus sa...

Inget helgon! Theresa var allt annat än ett helgen, hon var en plågoande för många. Det finns många kritiska röster mot hennes rörlse och det hon gjorde men den katolska kyrkan blundar ju som alltid för verkligheten. Smärta var hennes väg till sin gud och det fick dom som kom i hennes klor känna av. Nej jag betackar mig för den kvinnan och för en tro som går ut på smärta, ångest och skuld.

Anonym sa...

Nocivagus:
Katolska kyrkan blundar inte för verkligheten då hon känner den och dess Skapare.
Moderna svenskar skulle nog bli ganska irriterade på ett helgon eftersom han/hon skulle ifrågasätta deras invanda livsmönster där synden tas för given och där religionen om den förekommer går ut på "feel good" och inte att följa Jesus Kristus i spåren, Jesus själv var en nagel i ögat på de självgoda på den tiden.