26 mars 2007

Att invända mot nidbilder är inte att förneka

Många organisationer och institutioner drabbas av snedvridna beskrivningar i massmedierna. Det utbredda självrefererandet och journalisternas tidsbrist eller oförmåga gör att det ofta blir till att gå den enkla vägen för att få ihop det som ska räcka till att fylla spalten eller programtiden.

Svenska kyrkan får mycket media och med det följer att det också blir vanligt att Svenska kyrkan i massmedier beskrivs på ett sätt som ligger långt ifrån verkligheten och som det är svårt för de som lever och verkar i kyrkans församlingar att känna igen sig.

När det dyker upp märkliga påståenden om Svenska kyrkan på ledarsidan och i annan åsiktsjournalistik är det lite lika givet att skylla på tidsbrist. Här får förklaringarna sökas på annat håll.

I Norrländska Socialdemokraten påstår krönikören Eva Nordmark på ledarsidan den 14 mars att Svenska kyrkan är en "gammaldags toppstyrd hierarki med psykosociala arbetsmiljöproblem".

Idag bemöter prästen Åke Nordlundh som leder stiftskansliet i Luleå och Ulrika Andersson som är stiftsförbundssekreterare i arbetsgivarorganisationen Församlingsförbundet vad Eva Nordmark påstått. Det gör det med ett inlägg i samma tidning.

Det är som Nordlundh och Andersson skriver bra att Arbetsmiljöverket och Jämo granskar Svenska kyrkan. Ester Svärds rapport från Arbetsmiljöverket väntas nu april. Mer om hennes arbete i en artikel i Svenska kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning här

Och det är bra att företrädare för Svenska kyrkan just företräder sin kyrka offentligt. Fler borde göra det.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: