23 mars 2007

Ny undersökning om tro och kyrkobesök

Den kristna dagstidningen Dagen har låtet United Minds göra en marknadsundersökning. Den visar att 1 av 3 svenskar betraktar sig själva som kristna. Var fjärde kvinna är kyrkobesökare och 3 av 10 män går i kyrkan.

Maria Söderqvist Tralau på Uniteid Minds berättar att dena färska undersökning bekräftar att andelen som bestämt säger sig förneka Guds existens är väldigt liten. Tvärt emot den bild som ofta förmedlas i medier.

Tidningen Dagen upplyser om att gruppen äldre än 65 år var underrepresenterade i undersökningen som gjordes via webben.

Statistik om kyrkobesök som vanligen används i massmedier kommer oftast från Svenska kyrkan. Inte sällan redovisas den på ett missvisande sätt. Man använder ett underlag som utgår från att 100 % skulle gå i kyrkan varje vecka. Det underförstås att det förr i tiden skulle ha varit så att en majoritet av svenskarna skulle ha gått i kyrkan varje söndag. Så har det aldrig varit.

Det är förstås betydelsefullt att kyrkorna i Sverige bemöter människor utifrån den verklighet som gäller och inte med en föräldrad eller förvanskad bild. Genom att bekräfta att det är vanligt att tro, vanligt att gå i kyrkan så stärker man människors självmedvetande och självbild.

Den positiva följdeffekten blir att fler känner sig bekväma med att kalla sig kyrkobesökare, liksom de ser sig själva som t.ex. biobesökare - utan att för den skull gå på bio varje vecka eller ens varje månad.

När fler på ett avspänt sätt kan se på sig själva som kristna och berätta om det, då kommer det allt oftare att visa sig hur vanligt det är att tillhöra en kyrka utan att man känner behov av och inte heller avkrävs att skriva under från varje "paragraf" i troslära och bekännelseskrifter.

Den undersökning tidningen Dage beställt visar att 2 av 3 som ser sig som kristna är medlemmar i Svenska kyrkan.

En kristen församling är inte en åsiktsgemenskap. Det är en livsgemenskap. United Minds undersökning bekräftar att de som var engagerade i en kyrka deltar i sociala aktiviteter och får nätverk av människor runt omkring sig. Marie Söderqvist Tralau berättar:

De upplevde att de tillhörde något större.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: