17 mars 2007

Göran Perssons avskedstal

Public servicekanalen SvT 24 sänder direkt från Socialdemokratiska arbetarparti och den extra partikongressen. Brygubben övervakar på distans och stundom extensivt.

De tryckta medierna bevakar generöst. Och många webbplatser. Som DN.

Göran Persson öppnade kongressen i Stockholms Folkets Hus. Han påminde hur sällan det socialdemokratiska partiet väljer ordförande och nämnde de tre senaste åren då kongressen samlats för val av ny partiledare: 1969 då Olof Palme valdes, 1987 valdes Ingvar Carlsson och 1996 valdes han själv. Nu ska Mona Sahlin väljas.

Om de särskilt inbjudna gästerna sa Persson att de är med dem som med antikviteter: deras affektionsvärde är viktigare än det inte det pris de betingar på marknaden. Lite kul.

Enn Kokk ska före kongressen beklagat att han inte blivit inbjuden. Bara hans fru Brigitta Dahl. Nå, Kjell-Olof Feldt hälsades välkommen, men inte hans fru Birgitta von Otter. Så det kanske inte var någon särskild markering mot Kokk.

Göran Persson vände sig till de ombud som deltar för första gången. Han manade dem att gå upp och tala. Ett välkommen även till soffpotatisar som Brygubben hemma vid teveapparaterna levererades.

Minnesord över Sten Andersson. En förebild för Perssons generation. En av Brygubbens favoriter. Den evige partisekreterare och som Persson sa: en stark profil under ett halvt sekel.
I år finns Sten Anderssons bild på SAP:s förstamajmärke.

"Med sikte på framtiden" är temat för den allmänpolitiska debatten under den extra kongressen. Debatten dokumenteras och lämnas till partistyrelsen. Men kongressen fattar alls inga beslut. Först vid nästa ordinarie kongress kan ombuden göra yrkanden.

Det är påtagligt hur rituell kongressen inleds. Som en gudstjänst.

Så är det dags för Perssons sista tal. "Människan är målet", så inledde jag mitt installationstal och så vill ha börja nu, säger han. Frihet, jämlikhet och solidaritet är värderingarna blir inte omoderna. De grundläggande behoven förändras inte över tid, säger Persson.

Efter det bilder från möten på Bommersvik. Sen ett klipp till den förra borgerliga regeringstiden 1991-1994. Eländiga år, karraktäriserar Göran Person perioden kortfattat.

1996 tillträdde han - med egna ord - ett sargat parti. Han påminde om sitt uttryck: Den som är satt till skuld är inte fri. Det var löntagarna som räddade Sverige under de kommande åren. Persson gav en eloge till centerledaren Olof Johansson som var med om att ta riksdagsbesluten för en tuff sanering av den svenska ekonomin.

Persson har i sitt tal udden riktad mot moderaterna: - De beskriver välfärden som ett ok och politiken som en boja. Moderaterna talar tyst om vad de gör och vart det leder. Moderaterna vann valet genom en socialdemokratisk retorik.

Han talar nu om ett cyniskt centerparti i samma mening som Svenskt Näringsliv. Det kan inte bli tydligare hur besviken han är på den forna samarbetspartnern.

Politik är inte onödigt. Trygghet gör inte människan lat, säger Persson och argumenterar genom exempel på svensk välfärd i en internationell jämförelse.

Mycket kan man säga om vår regeringstid. Men inte rullade vi tummarna.

Den svenska modellen levererade hävdade Göran Persson i sin beskrivning av tolv regeringsår.

Fortsättning följer i nästa postning ...

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Större delen av talet handlar om Moderaterna och beskyllningarna haglar!
Mycket lågt för en fd Statsminister som forlorat ett val!