15 mars 2007

Svenska kyrkans ÄB och påven Benedictus möttes

Från bloggen A Catholic Renewal hämtar jag länken till Vaticanradions intervju med Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd efter hans besök hos den romersk-kataolska kyrkans påve Benedictus XVI.

Ärkebiskopen berättar att hans och påvens samtal handlade om Svenska kyrkans ekumeniska ansvar och engagemang.

- Vi vet att kyrkan inte kan vara kyrka utan kontakt med andra kyrkor, säger ärkebiskopen i intervjun.

Ärkebiskop Anders Wejryd hade förstått att Vaticanen uppskattar de samtal som nu förs mellan de evangelisk-lutherska kyrkorna i Sverige och Finland och de katalolska stiften här.

Man hade talat om att den organiserade ekumeniken inte ges samma betydelse som på 1960-talet och ärkebiskopen pekar på hur de ekumeniska kontakterna över samfundsgränserna tar sig andra former nu i ett postmodernt samhälle,

Klimatfrågornas kopplingar till värderingar och livsstil var ett annat ämne som avhandlades under den privata audiensen. Och ärkebiskopen betonar i intervjun hur fredsfrågan har med klimatet att göra.

På frågan om det aktuella tillståndet för Svenska kyrkan talar ärkebiskopen i intervjun om hur angeläget det är för Svenska kyrkan att forma en levande och idébärande kärna, om "kostymbytet" från en mycket rik kyrka till en mindre rik kyrka som ska genomföras och om att allt färre ungdomar väljer konfirmation. I sammanhanget berättar han också om Svenska kyrkans nya ordning för välsignelse över ingånget partnerskap och betonar att partnerskap inte är något "halvdant" i jämförelse med äktenskap.

Det var den 5 mars som påven tog emot ärkebiskop Anders Wejryd. Svenska kyrkans pressmeddelande efter mötet.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: