12 mars 2007

Ordförande Persson

- Det här är ett arbetsplatsreportage, säger Erik Fichtelius till SR Godmorgon, världen!, när han blir intervjuad inför sändningen av hans verk Ordförande Mao. Det var han själv (och inte den fd statsministern ska vi förstå) som tog initiativet till upplägget att intervjua Göran Persson från start till mål. Och med Stig Fredriksson och Ingvar Bengtsson på SvT förankrade han projektet.

Fichtelius lovade Persson källskydd fram till avgången som statsminister. Enligt Erik Fichtelius ska Göran Persson förklarat sig lockad av att bidra till den samtidshistoriska dokumentationen och beskrivningen av det politiska arbetets komplexitet.

- Det är inte vanligt att intervjua under pågående politiska gärning. Vanligare med statsmän som yttrar sig i efterhand.

57 intervjuer på tillsammans 100 timmar har det blivit. Tre intervjuer något år och åtta intervjuer ett annat.

2002 avslöjdades projektet. Det gick ett drev mot Erik Fichtelius som intervjuaren Olle Hägg formulerade det. Hur kändes det?

- Det var smärtsamt att tillvitas åsikter och avsikter som jag inte hade. Då kunde jag inte bemöta. Nu kan jag det.

Insåg du inte att din roll var komplicerad? undrade Olle Hägg.

- Jo, ingen har gjort det tidigare. Det är en lättnad att vi gick i mål. Att det blev av. Det är public service att vara uthållig i elva år. Det har varit värt besväret.
Hälften av materialet ryms i den kommande boken på Norstedts. Hela materialet erbjuds Södertörns Högskola och forskningen.

Erik Fichtelius säger att han med programserien vill visa hur politiker och journalister sitter i olika rum under det att ett ärende processas.

I ett rum sitter politikerna och prövar för och emot. I ett annat rum sitter vi journalister utan tillgång till beredningsprocessen.

- Vi journalister förstår inte "voffo gör di på detta viset".

Nu återstår att se om reaktionera på om det det Göran Persson har att säga kommer att möta samma invändningar som Carl Bildts utbredda bloggande.

Göran Persson pengar till sitt eget bokprojekt av Riksbankens jubileumsfond. Nå, egentligen går pengarna till en arkivarie på Arbetarrörelsens arkiv. Tänk om ... någon kunde uppmuntra Göran Persson att sätta upp en blogg. Och sen bjuda in alla som vill att följa skrivprocessen med hjälp av bloggen.

Nu i veckan ska Persson enligt DN få förhandstitta på de fyra teveprogrammen om honom själv. Vi andra får hålla oss till nästa måndag den 19 mars.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: