02 mars 2007

Det är lätt att läsa på om Svenska kyrkan

- Vi har lärt oss att vi måste vara mycket väl insatta i den organisation vi granskar. Så säger Ester Svärd på Arbetsmiljöverket till Svenska kyrkans veckotidning, Kyrkans Tidning

Tillsammans med kollegorna lägger hon nu sista handen vid en rapport om arbetsförhållandena i Svenska kyrkan.

Det är inte svårt att lära sig vad Svenska kyrkan gör och hur den är organiserad. Det är bara att läsa innantill, på webben och i böcker. Dessutom är det lätt att få tag i folk som kan sin sak, fråga på och få utförliga svar.

Är det för att för många är alltför lata och skattar sin befintliga kunskapsnivå för högt, som förklarar en utbredd okunskap om Svenska kyrkan?

Den bristande kunskapen leder till att alltför många människor - som normalt skulle välja att behålla de kategoriska påståendena till de ämnesområden de behärskar - utan att rodna ett endaste dugg kan häva ur sig både det ena och det andra om Svenska kyrkan och om dem som lever och verkar inom kyrkans olika delar. Både i tal och skrift.

Det är både trist och onödigt.

Det är inte fel att folk bryr sig om Svenska kyrkan och det är mer än rätt att människor har synpunkter. Deras anseende skulle främjas av om kunskap och tonläge gick mer i takt.

Ester Svärd verkar inte höra till den tvärsäkra gruppen. Det skulle vara välgörande om hennes rapport präglas av samma tonläge som hennes svar i Kyrkans Tidnings intervju.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: