12 mars 2007

Samlad opposition mot avlyssningslagen

Det var på tiden. Idag meddelar förre justitieminister Bodström att sossarna tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet går emot Alliansens proposition om laglig avlyssning i FRA:s regi.

Det är oförenligt med det öppna samhällets ideal att i den omfattning som propositionen går ut på ägna sig åt att hålla koll på folks telefonsamtal och e-postande.

Inte ens säkerhetspolisen stöder lagförslaget. I sitt remissyttrande skrev man:

"helt främmande för vårt statsskick"

Att en borglig allians när den efter så många år får makten väljer en storebrorslösning är svårt att förstå. Fanns det ingen möjlighet att få synapserna att fungera? Vad hände med individens frihet och rättigheter.

Mikael Odenberg försvarade suckande sin regerings lagförslag i gårdagens Agenda i SvT. Idag verkar han vara piggare.

Svenskan levererar försvarsminister Odenbergs kommentar till sossarnas besked:

- Jag betraktar Bodström som en nullitet.

Så kan det låta. Men inte så länge till.

Alliansregeringens förslag kommer att tappa färgen i riksdagens utskottsbehandling. Och väljer regeringen att köra på ända in i plenisalen, så blir det nej där ändå.

Sen är det inte så att socialdemokraterna är emot avlyssning i princip. Sannolikt kommer FRA att få mer att göra än idag. Precis hur, vill Thomas Bodström vara med och bestämma mera om.
Och det kan han möjligen få under riksdagsbehandlingen. Eller så kommer ärendet tillbaka om ett år.

Det var på tiden att socialdemokraterna lämnade besked. Så sent som den 8 mars - i torsdags - stod det i ett pressmeddelande:

Under de kommande veckorna kommer socialdemokraterna att ta ställning i frågan.


Det gick fortare. Faktiskt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Övervakningen är ett brott mot våran konstitution. Jag kommer att motsätta mig dessa hemskheter in i det sista. Mikael Odenberg är av samma rabiata kontrollbehov som Bodström.
Fast skillnaden är att han är arrogant.

Jag hoppas Tomas Bodström ialla fall har vaknat och sett detta onda hot vid horisonten. Om den implementeras så cementeras ännu ett steg mot terroristernas mål.

Dessutom är det vi skattebetalare som ska bekosta att vi blir övervakade. Hellre hjälper jag en arbetslös med arbetsmarknadsutbildning än detta vidriga!