17 mars 2007

Troende Persson

Ett avsnitt av programmet för avgående Persson handlade om tro. Först Marie Fredrikssons Tro till bilder från Uppsala domkyrka och på Göra Persson och förre ärkebiskopen i Svenska kyrkan KG Hammar. Sen live i kongresshallen: Väckelsesången O Store Gud. Världens mest sjungna religösa sång, enligt Persson.

LO-basen Vanja Lundby Wedin och förre partisekreteraren Lars Stjernqvist sjöng med från sin bänkrad. Och Persson sjöng. Och han kunde hela historien bakom Carl Bobergs sång som klingat i över hundra år världen över.

Det är nya tider när väckelsesång sjungs på arbetarrörelsens kongress. Verkligen. På samma kongress där Internationalen också kommer att sjungas.

Jag har haft tre projekt i livet: skogsbonde, folkhögskolelärare och präst. Nu är jag skogsbonde. Får jag ett långt och gott liv blir jag nog i alla fall kyrkvärd.
Persson har varit öppen med sitt kyrkliga intresse. Som bloggaren Kyrkoordnaren skrev tidigare idag är det vissa krav på den som ska bli kyrkvärd.

Kristina Lugn var en av gästerna. Lugns morfar var kyrkokantor från Tierp och berättade vad uppväxten i kyrkan betytt för hennes författarskap. Hon önskade att Persson skulle satsa på kulturpolitik nu när han lämnat partiledarposten. Hon sa sig sakna, inte minst hans agressiva utfall. Roliga, tyckte hon de var.

Svenska kyrkans veckotidning publicerade igår en artikel om Göran Persson. Se här vad Kyrkans Tidning skriver.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: