04 mars 2007

Solidaritet - inte diskriminering

Prästen Kjell Wiklund skriver bekripligt och klokt om varför Svenska kyrkan söker medarbetare som delar kyrkans tro och liv. Han gör det i en insändare i Södermanlands Nyheter den 4 mars.

Det var en artikel i samma tidning den 2 mars som tydligen fått Kjell Wiklund att fatta pennan. Då satte en redigerar på Södermanlands Nyheter en braskande rubrik på en av artiklarna: Kyrkans krav utestänger muslimer

Om hur det faktiskt fungerar i Svenska kyrkans skriver prästen Kjell Wiklund:

Alla medarbetare ingår i ett gemensamt arbetslag kring idén. Att hantera ekonomi eller att utarbeta en predikan är olika sätt att ta ansvar för kyrkans ärende. Alla medarbetare deltar i samtalen kring inriktning, prioriteringar och värderingar. Det är då naturligt att man i rekryteringen av medarbetare förutsätter (obs! inte kräver) lojalitet mot kyrkans värderingar. Denna lojalitet uttrycks tydligast i att man tillhör kyrkan.

Det aktuella exemplet på en rekrytering i Svenska kyrkan handlar om en församling i Nyköping som söker en ekonomiassistent.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Per Westberg sa...

Det är viktigt att det man förutsätter också blir en verklighet i det dagliga arbetet. Det är alltså viktigt att i yrkesutövningen skapa en reltion till kyrkans liv.

Diskrimineringslagstiftningen är bra och fungerar i praktiken.