17 mars 2007

Svenska kyrkan och en ny äktenskapsbalk

Bloggaren Stillsam reflekterar initierat om gårdagens besked från Svenska kyrkans biskopar och den högsta kyrkostyrelsen inför presentationen i veckan som kommer av förslag till ny äktenskapsbalk.

Dilemmat exporteras helt enkelt till församlingsnivå där uppgiften är att genomföra besluten samtidigt som den enskilde prästen har rätt att bestämma hur han eller hon ska handla. Hur var det nu med det rike som råkar i strid med sig själv...?

Att det skulle bli upp till varje enkild präst att ansöka om vigselrätt i framtiden stämmer inte med Svenska kyrkans ordning och den allmänkyrkliga traditionen. En präst förfogar inte över sitt ämbete.

Citatet från Stillsam ovan pekar på en tendens i Svenska kyrkan som vi inte behöver se mer av. Det vore illa att göra ett glapp mellan den lokala nivån och toppen till ett gap. Men risken är att kyrkoledningen tar sikte på åt att positionera sig gentemot det offentliga samtalets dominerande aktörer och till mediekontrollerad dramaturgi och retorik, istället för att ge dialogen i kyrkan tid och engagemang.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Svenska kyrkan har upphört att vara kyrka, för att övergå i en sekt som föraktar kristendom som den en gång är given mänskligheten.