26 mars 2007

Nu först ställer Fichtelius följdfrågor

Det är först i sista avsnittet av Ordförande Persson som Erik Fichtelius vaknar till och ställer följdfrågor. När historien är framme vid Tsunamikatastrofen. Och även när han borrar vidare i Perssons synpunkter på SAP-kongressen och medarbetare. Det blir så mycket bättre, så synd att det inte var mer av den varan i de tre föregående avsnitten.

Fichtelius klipper in uttalanden om Mona Sahlin, Gudrun Scyman, Margareta Winberg, Carl Bildt från de föregående programmen på raken. Persson jämför sina frustrationer med Erlanders dagböcker. Han jämför med vad han själv får fördra. Fichelius ger sig inte:
- Det här är din svarta fläck. Du är taskig mot andra, säger Fichtelius.

- Någon måste säga obehagliga sanningar. Och jag är utsatt för en nästan kontinuerlig kampanj från dem som inte gillar att jag blev statsminister, svarar Persson.

I samma program förmedlar Fichtelius en version av Göran Perssons erbjudande till Margot Wallström som gör mig konfunderad. Kan det vara så att Wallström sa nej till att bli vice statsminister och få räkmacka fram till partiledarposten bara därför att det var Persson - som hon verkar ogilla - som levererade beskedet? Hade hon svarat annorlunda om någon kvinna i partiledningen ställt frågan?

Göran Perssons "djupa oro" över sin personliga säkerhet är tydlig i programmet. Den är inte spelad. En dödad statsminister före honom. En dödad utrikesminister under hans regeringstid. Det är begripligt att han kopplar samman säkerhetsfrågorna med Aftonbladets kampanjjournalistik.

Media är snuskigt.

Så säger Persson i sin analys. Han pekar ut kvällspressen och går vidare till DN och tidningens medarbetare Henrik Brors som han ger en rejäl känga.

Göran Persson beskriver sig själv som ärrad till den grad att han inte längre blir sårad. Hans medkänsla med Helen Eduards tror jag är helt ärlig. Brygubben håller med:; varför var inte stödet för Eduards massivt från kvinnor med tillgång till medierna?

De kvinnor som vill ställa upp för en annan tjej får en ny chans nu när Anna Johansson 35 år ung kan bli ny ledare för socialdemokraterna i stora avdelning i Göteborg. Eller ska hon manövreras bort för att hon är dotter till gammalsossen Göran Johansson?

Oj, va han kommer att få skit för sin "uppenbarelse" våren 2006. På gården till Sagerska vår han klart för sig att valet ska vinnas...

För att summera: Mediet är budskapet. Persson borde inte ställt upp på programserien. Tevemediet för bort diskussion och analysen från sakfrågorna.

SvT har vunnit tittarsiffror. Mona Sahlin har vunnit mer sympatier och kan med hjälp av teveprogrammen distansera sig ytterligare från Persson.

Det har gått en hel vecka och de borgerliga har inte lyckats göra några påtagliga politiska poänger av Ordförande Persson.

Mest har Göran Persson med de fyra timmarna retat journalisterna.

- Jag har aldrig varit med om att vi haft så dåligt med käk.

Så säger Persson när valet är förlorat. Och Brygubben tänker på historien om smörätande Kohl i första avsnittet.

Svenska Dagbladet sätter rubriken Perssons påhopp på en webbartikel före sändning.



Andra bloggar om: , , , , , , ,
, ,

Inga kommentarer: