14 mars 2007

Statistik är böjlig material. Eller hur?

Om 44 procent av andelen socialdemokrater av totalt 1009 tillfrågade tror att Mona Sahlin vid rodret för sossarna ökar deras chanser att vinna valet 2010 och 24 % inte tror det. Då skulle man kunna säga att de som tror att Sahlin är till fördel för sitt parti är nästan dubbelt så många (1,83 gånger fler) än de som tycker tvärt om.

Knappt 1 av 3 (30 procent) tror inte det gör varken till eller ifrån.

Nå, i Svenska Dagbladet blir rubriken på artikeln som refererar dessa siffror från opinionsinstitutet Synovate Temo:

Liten tilltro till Sahlin

och i samman tidning e-postade nyhetsbrev för dagen

Tvivel om Sahlineffekt

Dagens Nyheter skriver om samma sak. Här är rubriken:

Sahlin är bra i val tror 4 av 10

Det är TV8 och programmet Adaktusson som beställt undersökningen.

Brygubben surfar vidare på de svenska tidningswebbarna för att se vilka andra tolkningar som är möjliga av siffrorna från Temo.

Så det blir tillägg i denna postning.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Robban sa...

Statistik kontrolleras av uppdrags givaren. Om regeringen (forra) vill se arbetsloshets siffror, sa far dom en siffra pa runt 5% av statens byrakrater. Det ar nastan full sysselsattning, grattis. Siffrorna rapporteras av Statilig kontrollerad media, (S)VT- Radio. Verkligheten ligger pa 1.6 miljoner sysslolosa om man rakna med alla som tvingasts till fortidspension, tillfallig sysselsattning, olika program och annat fiffel med statisitk. Statistik i Sverige ar 100% opalitlig och det ar aven en regering som avsiktligt ljuger med statistik, bla. darfor har vi ny regering. Hoppas den nya regeringen slutar med dessa dumheter annars aker nog aven dom ut i nasta val.