08 mars 2007

Jag vill också slippa ansvar

Brygubben kollar in senaste programmet från Existens-redaktionen på Sveriges Television. I efterhand via webben.

Upplägget är att använda en känd debatterande akademisk filosof och en mindre känd forskarkollega som korrektiv mellan intervjusnuttar där Svenska kyrkans ärkebiskop medverkar. Korta kåserandre prator med lite lustiga bilder "lättar upp" programmet. Redaktionen verkar både haft roligt när det jobbat med programmet. Även på andras bekostnad.

Presentationen av Svenska kyrkans ärkebiskop ska ge intrycket av att han är någon slags enväldig härskare över Svenska kyrkan och hennes 7 miljoner medlemmar. Sanningen är att ärkebiskopen är biskop i Uppsala stift, leder biskopsmötet när det är samlat och är ordförande i den nationella kyrkostyrelsen, där alla ledamöter - inklusive biskopen - är utsedda i demokratiska val.

Bibeln påstås vara ett manifest - ordet ska förstås leda tanken till Marxs och Engels kommunistiska manifestet, till Maos lilla röda och Hitlers Mein Kampf - och trots att biskop Anders Wejryd förklarar för reportern vilken slags skriftsamling den kristna bibeln är, så upprepas påståendet längre fram i samma program.

Men det är klart, redaktionens egna teser ska bevisas, och då finns det inget utrymme för att lyssna till eller än mindre förmedla hur huvudfåran i den kristna traditionen förvaltat och brukat bibeln.

Vilket ansvar tar redaktionen för Existens för sina teser. Vart vill man komma?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: