22 mars 2007

Figges Persson - Del 3

Det tredje avsnittet av fyra i Ordförande Persson rullar i rutan. Brygubben kommer på sig att mer fundera över vilka mediekommentarna ska bli tredje gången gillt än att att "bara se och höra".

Mest intressant var alla klippen med Perssons många olika åsikter om EMU. Från tveksamhet uppblandat med mer eller mindre säkra nej, helt över till ett övertygande ja och en tro på att ja-sidan vinner folkomrösningen.

Uttalanden om stort och smått över tid om många andra saker staplas på varandra i detta tredje program. Här finns för varje debattör något att plocka, smaska på och spinna vidare på. I så motto är Persson med Fichtelius hjälp generös. Metamediespelet går vidare någon vecka till. Minst.

Den som vill tar fasta på Göran Perssons negativa recension av Gudrun Schyman. Någon annan kan notera hur han lyftar fram hennes förmåga som agitator.

Maud Olofsson kommer att neka att hon blivit "tröstad" av Persson under valrörelsen 2002.

Leif Pagrotsky har säkert redan en tuff uppvaktning från media och kommer knappast undan en kommentar till Göran Perssons utförliga beskrivning av SAP-splittringen inför EMU-folkomröstningen. "Nej-ministrarna" kallar han de som valde att gå emot Göran Persson och Anna Lind.

Margareta Winberg kallas illojal. Det kan hon knappast låta stå oemotsagt. Hon kommer uppmanas av många att ge svar på tal.

I detta tredje program visas Anna Lind och händelserna efter mordet på henne den 10 september. Dagarna före folkomrösningen. Persson berättar hur Linds död gör att han förlorar sin efterträdare.

Göran Persson framträder både i sin beskrivning av sin separation från förra hustrun och i kommentarerna efter Linds död som mycket lojal till sitt parti. Som en pliktmänniska inför sitt uppdrag som statsminister.

Det är människor som man ska ta hänsyn till.

Göran Perssons svar till Erik Fichtelius som förundras över hur Pagrotsky kan få sitta kvar som minister efter EMU-folkomröstningen. Man kan säga att Persson är känslomässig och i flera fall visar svaghet i ledarskap, när han istället borde låta folk gå och ersättas av nya krafter.

Erik Fichtelius blir påstridig i sina frågor om kungens uttalande efter statsbeöket i Thailand. På ett sätt som sticker ut från programserien fram till denna sekvens. Fichtelius är klart störd över att han inte får Persson att kritisera kungen.

Gullig avslutning värre denna tredje svängom med Ordförande Persson avslutades vimmelreportage från Nobelmiddagen och så lite dans.

Trailern för sista och fjärde delen annonserar raka puckar i riktning Margot Wallström.

Mycket få tittarreaktioner på en dokumentär med storpublik. Det är var SvT:s tittarombudsman Claes Elfsberg kan rapportera.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: