27 mars 2007

Nationalistiskt att avkräva Svenska kyrkan könsneutralt partnerskap

Den som anser att nationen Sverige som via sitt parlament ska bestämma i Svenska kyrkan inre angelägenheter när det gäller den kyrkliga handlingen vigsel är nationalist och stöder ett statskyrkosystem.

Statskyrkan är avskaffad i ett svunnet århundrade. Det är bakåtsträvande att kräva det avvecklade systemet åter.

Svenska kyrkans präster förfogar inte själva och inte utanför kyrkans gemenskap över sitt ämbete. De kan inte personligen och frikopplat från sitt kyrkliga ämbete avgöra om vara statens tjänare med vigselrätt. Det har flera förstått. Biskopen i Göteborgs stift har både begripit och tagit konsekvensen. Det framgår av att han skrivit till justitieminstern och föreslagit att varje äktenskap registreras borgerligt. Sen kan alla som vill gå till kyrkan för en kyrklig ceremoni.

Biskop Carl-Axel Aurelius påpekar att i de flesta andra länder så måste alla gifta sig borgerligt och att de som så önskar därefter kan vända sig till sin kyrka.

En sådan skillnad mellan världsligt och andligt är dessutom det naturliga i en evangelisk-luthersk kyrka

skriver biskop Aurelius i sitt brev.

För många präster i Svenska kyrkan har yttrat sig på ett sätt om förslaget till ny äktenskapsbalk som ger intryck av att de inte kan särskilt mycket om kyrkohistoria, inte mycket om kyrkorätt och inte om hur det ser ut i den världsvida kyrkan. Sådan präster ger sina biskopar mycket arbete och mycket bekymmer.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Biskop Caroline Krook är på spåret.
Enkel och neutral lösning.
Jobba för politisk avveckling i det
politiska kyrkomötet