15 mars 2007

Biskopsval i Svenska kyrkan

Svenska kyrkans biskop i Västerås meddelade för knappt en månad sedan att han slutar med pension. Idag rapporterar Svenska kyrkans veckotidning, Kyrkans Tidning att det nu finns en tidsplan för valet av Claes-Bertil Ytterberg.

Redan har namnen på några möjliga efterträdare nått offentligheten via media. Sex namn hittar du här Ett av namnen stiftets domprost Margrethe "Maggi" Isberg. Hon vann provvalet i Strängnäs stift för två år sedan. Hon var ett namn på förslag som ny ärkebiskop, men kandiderade inte då.

Det kommer mer namn. Och kommentarer till dessa. Var så säker.

Den 1 november i år hålls provvalet då kandidaterna för det egentliga valet gallras ut. Och det riktiga valet hålls den 10 januari nästa år kontraktsvis inom Västerås stift.

Om ingen av de valbara får mer än hälften av de avgivna rösterna från stiftets präster och förtroendevalda elektorer, då blir det en andra och sista valomgång den 30 januari. Då står valet mellan de två som fick flest röster första gången.

Den som väljs till biskop kommer sedan att vigas, eller mottas om han eller hon redan är biskopsvigd, i Uppsala domkyrka den 4 maj 2007.

Det senaste biskopsvalet i Svenska kyrkanhölls i Lunds stift förra året och samma år lite tidigare valdes en ny biskop i Växjö stift.

Fler biskopsval är att vänta de närmaste åren.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: