04 oktober 2007

Kristna i Västmanland och Dalarna får inte välja biskop ifred

Jag är inte den ende som lägger mig i valet av efterträdare till biskop Claes-Bertil Ytterberg. Ett biskopsval är egentligen bara en stiftsangelägenhet, var i Svenska Kyrkan det än ska genomföras. Enda undantaget är ärkebiskopsvalet. Då röstar stiftsstyrelserna i de andra tolv stiften också.

Biskop Ytterberg har redan börjat avveckla. I Kyrkomötet förra veckan valde man biskop Esbjörn i Karlstad stift som ärkebiskopens suppleant i kyrkostyrelsen. Biskoparna är biskopar i sina stift, även om de har en del nationella och internationella uppdrag.

Det finns nog de inom Svenska kyrkan som skulle önska något i stil med gamla storsvenska statskyrkan tillbaka. Där var det Kungl. Maj. och sen regeringen som utsåg
Svenska Kyrkans biskopar.

I de allmänpolitiska partierna görs taktiska överväganden och sen får elektorerna veta vem man ska rösta på. Att det i stor utsträckning fungerar så visar turerna inför de senaste biskopsvalen.

Genom att pröva tanken att präster och diakoner inte skulle vigas stiftsvis utan på kyrkomötets inledningsgudstjänst så blir det tydligt vilka följderna skulle bli med en centralisering av Svenska Kyrkan.

Svenska Kyrkans organisation är otidsenlig och ändå vill en del vrida klockan tillbaka. Inte till något ursprungligt, men till det där trist halvgamla och nationalstatliga.

Biskopsvalen kunde avdramatiseras om stiftsindelningen ändrades ordentligt. Västeråsarna kunde få välja sin biskop och en biskop kunde få sitt säte i Falun. Säkert finns det en tredje ort i det nuvarande Västerås stift som ligger bra till för att bli hemort åt en tredje biskop som runt omkring sig kan samla ett lagom stort antal församlingar.

Marta Axner fyller på listan med möjliga biskopar i sitt hemstift. Hon har fått höra att Sven Hillert, rektor för Svenska Kyrkans prästutbidlning i Uppsala och Annika Anderbrandt, kyrkoherde och prost i Falun är inofficiella kandidater.

Ännu är ingen av de listade namnen yngre än vad biskop Claes-Bertil var när han tillträdde. Om inget sker blir biskopsvalet i Västerås ett synligt tecken på en åldrande kyrka. Vilka vinner på det?

Andra bloggar om: , , ,




Inga kommentarer: