30 oktober 2007

Rösta med fötterna. Begripligt, men inte att rekommendera.

Vem kan seriöst ha trott på en massflykt från Svenska Kyrkan på grund av att kyrkomötet inte säger ja till en utredning om vigselrätt?

Fyra kyrkoherdar i olika ändar av landet blir uppringda och ingen har sett röken av massflykt. inte ens med hänvisning till ett kyrkomötesbeslut.

Vem kan ha kommit på? Inte Dagens redaktionen väl?

Möjligen är den traditionella journalistiska metoden att att ringa upp flera personer i rad och ställa samma fråga till var och en. I så fall, här kommer flera förslag på frågor:

Har ni märkt något av massflykten från Svenska Kyrkan efter katolska kyrkans saligförklaring av offer för spanska inbördeskriget?

Har ni märkt något av massflykten från Svenska Kyrkan efter att sturemarkaren Björn Ulvaeus kumpan Benny Andersson spelat med sina musikanter i Globen?

Har nu märkt något av massflykten från Svenska Kyrkan efter övergången till normaltid i söndags?

Har ni märkt något av massflykten från Svenska Kyrkan efter att biskop Martin Lind inte uttalat sig om något den här veckan?

Nå, rent seriöst är det begripligt att människor röstar med fötterna i frågor som engagerar. Men ändå är det inte att rekommendera. Fler medlemmar i Svenska Kyrkan behöver få känna att de har demokratiska rättigheter genom sitt medlemsskap. En röst i kyrkovalet måste kännas mer, både för den som röstar och den som blir röstad på. Och mellan valen behöver dialogen mellan medlemmar och beslutsfattare finna nya och mer varierade former.

Förra veckan beslutade kyrkomötet att avskaffa kyrkostämman, som varit en möjlighet till lokal direktdemokrati. Men det är fortfarande tillåtet att inbjuda till öppna församlingsmöten och kyrkofullmäktiges sammanträden är offentliga. Kyrkoråd, stiftsstyrelser och kyrkostyrelser har både postadress och e-postadresser.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Karin sa...

Den enda jag sett uttalat sig om utträde är Erna Arhag, i Sydsvenskan.

http://sydsvenskan.se/sverige/article275464.ece

Karin sa...

Glömde kryssa i den fiffiga rutan.