En medlem i Svenska Kyrkan betalar medlemsavgift efter förmåga. Den som inte har någon inkomst betalar ingenting. Och den som tjänar mycket betalar mest. Möjligen kunde en progressiv medlemsavgift göra det ännu mer rättvist för fattiga medlemmar.
Medlemsavgiften beräknas på den beskattningsbara inkomsten. Så Svenska Kyrkan är beroende av hur kommunal skatt beräknas.
Det vanliga är att medlemsavgiften är 1 % av den deklarerade inkomsten efter avdrag. Stora inkomster brukar som bekant följas av möjlighet till stora avdrag.
Färska beräkningar visar att medelinkomsten för svenskar är ungefär 280.000 kr om året. Högre för män och lägre för kvinnor. Så alla tänkbara avdrag oräknade så innebär det att en medlem i Svenska kyrkan med inkomst får en medlemsavgift på 2.800 kr om året, eller knappt 235 kr i månaden. I realiteten är det många enskilda som betalar mindre och en del som betalar mer.
Varje år bidrar varje svensk med 6 ton till det samlade utsläppet av koldioxid. Den som vill betala för sin miljöförstöring kan köpa utsläppsrätter. Hos Naturskyddsföreningen kostar 1 ton 450 kr. För ett år och sex ton blir det 2.800 kr.
Den som ger sig på att räkna samman om medlemsskap i Svenska Kyrkan lönar sig, i den mening att man personligen kan konsumera varor och tjänster till ett värde som motsvarar medlemsavgiften, blir antagligen aldrig nöjd.
Men den som tänker igenom vad man med medlemsavgift får bidra till, idag och framöver, hör stor chans att känna sig tillfreds och delaktig i något meningsfullt som gör gott för många människor. Och det är bara medlemmar som kan göra något åt det som de inte är nöjda med i sin församling och kyrka.
Alla medlemmar från 16 år och uppåt har samma rösträtt helt obereoende av hur mycket de betalar och även om de inte betalar alls. Demokratin i Svenska Kyrkan är mer lokal än i många andra sammanhang, både om man jämför med andra organisationer och det offentliga.
Medlemsskapet i Svenska Kyrkan är ett slags "all inclusive" där varje medlem kan ta med sig en del av medlemsavgiften för att betala dop, konfirmation, vigsel och begravning i en annan församling än den man är registrerad i. Medlemsskapet gäller i hela Svenska Kyrkan, i alla delar av landet.
Det händer att medlemmar röstar med fötterna och säger upp sitt medlemsskap för att de irriterat sig på någon människa som de ser som en särskilt viktig företrädare för Svenska Kyrkan. Det händer att människor säger upp sitt medlemsskap därför att de inte håller med om ett majoritetsbeslut fattat av en kyrklig styrelse, lokalt eller nationellt. Det händer till och med att medlemmar "går ur " för att markera mot en minoritet inom kyrkan.
Känslorna styr och det är begripligt. Men det är förstås ingen logik att gå ur en gemenskap för att man inte tycker som minoriteten. För då blir ju den gruppen proportionellt sett fler.
Om mindre än två år är det kyrkoval igen. Valdeltagandet är lågt och det är trist. Men det betyder å andra sidan att varje ny röst får stor betydelse. Och konkurrensen om de många förtroendeposterna är inte stenhård precis. Så den som vill och kan har stor chans att bli väl mottagen i ett fullmäktige eller vid ett styrelsebord. Och där kan man vara med och påverka.
En sak borde bli tillåtet i Svenska Kyrkan, är att få välja genom vilken församling man vill vara medlem. Nu är det tvingande att registreras i den församling som man är folkbokförd i, med några undantag som berör mycket få.
Den som tycker att det är OK att människor tycker olika och även kan tänka sig att umgås med människor som inte är kopior av dem själva har goda möjligheter att känna sig hemma i en kristen församling. För en kristen församling är inte tänkt som en åsiktsgemenskap. Meningen är att det ska vara en livsgemenskap där respekten och relationerna mer än bara tål skillnader.
Det är verkligen inte alltid som församlingar i Svenska Kyrkan eller i andra kristna samfund funkar som de ska till 100 %. Men skillnaden mellan att klämma in sig i en grupp av människor med målet att att jobba sig fram till ett åsiktsmonopol och bli delaktig i en gemenskap där man får vara sig själv och bli mer sig själv tillsammans med andra, den är väldigt stor.
Jag betalar gärna min medlemsavgift till Svenska Kyrkan och jag överväger allvarligt att dessutom att lägga en slant på utsläppsrätter.
Det känns rätt att vara med i Svenska Kyrkan även om jag inte gillar allt och alla här. Men: Bättre lite skit i hörnen, än ett rent Helvete.
Andra bloggar om: medlemsskap, medlemsavgift, Svenska Kyrkan, utsläppsrätt, naturskyddsföreningen, utsläppsrätter,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar